ABN Amro heeft een nieuwe topman gevonden. En die komt van buiten de bank. Robert Swaak gaat de grootbank vanaf 22 april leiden.
Swaak volgt Kees van Dijkhuizen op na de aandeelhoudersvergadering van de bank eind april. Swaak is afkomstig van accountants- en consultantsbureau PwC, waar hij verschillende directiefuncties bekleedde, waaronder voorzitter van de Raad van Bestuur. De benoeming van Swaak moet nog wel worden goedgekeurd door toezichthouders voor de financiële sector.
Swaak was bij PwC onder meer financieel directeur, operationeel directeur, directeur personeelszaken en voorzitter van de raad van bestuur. Volgens president-commissaris Tom de Swaan van ABN AMRO heeft de nieuwe topman dan ook “brede en relevante expertise in de financiële sector” en is hij een “ervaren bestuurder”. Bij ABN AMRO gaat hij zich richten op het toekomstgericht maken van de bank en zorgen dat de financiële instelling zijn voeling met wat de maatschappij belangrijk vindt behoudt.
Swaak wordt voor een periode van vier jaar benoemd. Zijn voorganger Van Dijkhuizen stond ruim drie jaar aan het roer bij ABN AMRO, daarvoor was hij financieel directeur bij de bank.
In het persbericht over de benoeming van Swaak meldt ABN Amro dat de nieuwe topman zal zich richten op “de verdere aanscherping en uitrol van de strategie ten behoeve van een toekomstbestendige bank met maatschappelijke antenne en oog en oor voor klanten, medewerkers en investeerders.”
Speerpunten voor ABN Amro: aanpak risico financiële fraude en rentemarge
Belangrijk punt is de verdere implementatie van de verbeterprogramma’s rond Detecting Financial Crime (DFC), het stimuleren van publiek-private samenwerkingen rond witwassen, en de implementatie van nieuwe wet- en regelgeving hebben hoge prioriteit.
De nieuwe topman staat voor een aantal uitdagingen. Zo hebben Nederlandse grootbanken last van de lage rentes. Banken leven van het verschil tussen rentes die ze krijgen voor het verstrekken van hypotheken en bedrijfskredieten en rentes die ze betalen voor spaargeld en andere leningen die banken aantrekken. Grote vraag voor banken is wat te doen met spaarrentes die dicht bij het nulpunt liggen, als rentes die ze krijgen voor hypotheken en bedrijfskredieten verder dalen.
Afgelopen november gaf ABN AMRO aan geen negatieve spaarrente in rekening te brengen voor tegoeden tot 100.000 euro. Dit vrijwaart circa 95 procent van de klanten van de bank. Dit betekent wel dat er een risico is voor verder margedruk als ontvangen rentes blijven dalen. De nieuwe topman zal dus moeten bekijken hoe de bank dit gevoelige dossier verder aanpakt.